Oktober 2019 Peter in de spotlights
In oktober 2019 staat Peter van Brummelen in de Spotlights. Hieronder vertelt hij over zijn dagelijkse werkzaamheden:
Bij ons in de praktijk doe ik , Peter van Brummelen, de begeleiding van de COPD patiënten.
De Engelse afkorting COPD staat voor Chronic Obstructive Pulmonary Diseases (chronische obstructieve longaandoeningen). COPD is de verzamelnaam voor chronische bronchitis en longemfyseem. Beide zijn aandoeningen aan de luchtwegen, die het ademen lastig maken. Bij COPD zijn de luchtwegen vernauwd door een ontsteking en bij een ernstige vorm zijn de longen beschadigd. Roken is vaak de belangrijkste oorzaak van deze beschadiging
Wat kan ik als fysiotherapeut doen voor deze patiënten?
Ik probeer de patiënten een effectievere manier van ademhaling bij te brengen en vaak ook een betere manier om slijm op te hoesten. Daarnaast krijgen ze een trainingsprogramma om te werken aan een goede conditie en sterkere spieren. Dit is voor de COPD patiënten van groot belang
Een goede opbouw van het individuele trainingsprogramma is van groot belang, omdat overbelasting moet worden voorkomen. Ik moet dus als fysiotherapeut een trainingsprogramma voor hen opstellen dat aansluit bij hun mogelijkheden en ik zal hen begeleiden bij het uitvoeren van de verschillende oefeningen, vaak ondersteund door een saturatiemeter (apparaatje dat de zuurstofverzadiging meet in het bloed) zodat de patiënt leert wanneer hij/zij teveel of juist te weinig inspant.
Vooraf aan de training wordt zijn/haar fysieke fitheid in kaart gebracht door middel van een aantal testen. Daarnaast wordt de kracht van de armen en benen gemeten. Deze testen worden regelmatig herhaald. De zwaarte van de training wordt aangepast aan de persoonlijke fysieke fitheid. Ook houden we rekening met wat haalbaar en veilig voor hem/haar is. De belasting tijdens een training wordt geleidelijk opgebouwd. Ook oefeningen voor thuis zijn belangrijk om een optimale conditie te krijgen.
Naast de oefeningen probeer ik ook altijd een spel of circuittraining in te bouwen. Dit wordt vaak heel leuk gevonden.
Wat ik nooit mag vergeten is, dat we vooral ook ( weer ) plezier moeten hebben of krijgen bij het bewegen, want dan zullen we het het langst volhouden.
Patiëntenervaring over hun training voor COPD:
Dat cliënten ervaren dat ze beter gaan functioneren, komt naar voren uit het interview met mevr. M.H. uit Kollum:
Hoe ziet uw training eruit?
“We doen ongeveer 45 min tot 1 uur oefeningen op apparaten zoals de loopband, hometrainer en daarnaast krachtoefeningen. Meestal doen we daarna een groepsactiviteit dwz een circuittraining en een spel”.
Hoe vindt u het oefenen en wat is het effect?
“Het samen oefenen met andere mensen met dezelfde aandoening ervaar ik als heel prettig en motiverend. De apparaten, vooral de loopband, vind ik soms erg saai, maar ik voel wel dat ik meer kan. Ik krijg meer ruimte in de longen en kan sneller en langer wandelen. Ook kan ik thuis meer in de huishouding doen en doe ik vaker mijn yogaoefeningen en gymnastiek. Daarnaast weet ik nu beter waar mijn grenzen liggen en voel ik wanneer ik moet stoppen. Ik ben heel benieuwd of mijn blaastesten in november ook verbetering geven , maar ik verwacht dit wel”.
Wat zou u tot slot nog willen toevoegen?
“We hebben samen met de therapeut ook veel plezier en dat is ook fijn! Ik raad andere mensen met COPD ook aan om onder begeleiding te trainen, want je wordt er echte beter van!”
Handtherapie
Sinds een aantal jaren heb ik mij gespecialiseerd in handtherapie. Al jaren was ik gefascineerd door handen. Handen zijn belangrijk vor een mens en onderscheiden ons van de meeste dieren. We communiceren ermee en kunnen er heel veel kracht mee leveren. Tegelijkertijd gebruiken we de handen ook voor hele fijne activiteiten, zoals een draad door de naald steken, aaien of schrijven en tekenen.
Woorden als handig, handzaam, handkus en handeling, maar ook gezegden zoals “van de hand doen”, “de handen thuis houden”, ërgens de hand in hebben”, iets achter de hand hebben”, ,geven het grote belang van de handen aan.
Als handtherapeut ben ik deskundig op het gebied van alle mogelijke hand-, pols-, en onderarmaandoeningen. Ook adviseren en eventueel vervaardigen van over het gebruik van spalken en braces, is een onderdeel van mijn werk.
Voorbeelden van klachten die behandeld kunnen worden zijn:
- pees- en peesschedeontstekingen, zoals M.Quervain, Triggerfinger
- chirurgische ingrepen zoals bij M.Dupuytren en Carpaal Tunnel Syndroom
- behandeling na breuken, kneuzingen en spierscheuren van pols, vinger en hand
- functionele problemen door arthrose en rheuma
- onbegrepen (chronische) polsklachten
- complex regionaal pijnsyndroom
Kortom: het behandelen van klachten een de pols en hand is voor mij een blijvende en interessante uitdaging, die ik nog vele jaren hoop aan te gaan!
Hoe ervaren patiënten de begeleiding door een handtherapeut:
Wat zijn je Klachten?
“Op 2-8-2019 heb ik een ongelukje gehad waardoor mijn rechter ringvinger heel pijnlijk was en ik hem niet meer kon bewegen.
Ik moest toen 6 weken in een spalk en nu hij eruit is wil de vinger niet meer buigen en strekken. Ik durf hem eigenlijk ook niet goed te bewegen. Als ik dat doe is dat pijnlijk, maar niet meer zo erg als voorheen”.
Hoe ervaar je de therapie ?
“Bij de Handtherapie leer ik de vinger weer te buigen en strekken en m.n. van het kijken hoe ik het met de gezonde hand wel kan, leer ik hoe het met de andere hand moet en dat het ook niet eng is om met pijnlijke hand/vinger te bewegen. Ook leer ik om de hand steeds meer bij de gewone dagelijkse dingen te gebruiken zoals bijvoorbeeld eten met mes en vork en afdrogen.
Zo krijg ik steeds meer vertrouwen dat het uiteindelijk wel goed komt met de hand en ringvinger. Dit vertrouwen had ik eerst niet zo.
Ik ben heel blij dat ik een paar keer naar de Handtherapeut ben geweest: Ik heb er veel van geleerd.”