Maart 2018 Marten in de spotlights

Mijn naam is Marten Bouma. Ik ben ruim 10 jaren werkzaam bij de Fysiotherapiepraktijk Kollum-Grijpskerk . Voordat ik in 2007 hier ben gaan werken, heb ik anderhalf jaar gewerkt in een rug-en nekkliniek op IJsland en ben ik een jaar werkzaam geweest in het UMCG. Tijdens mijn periode op IJsland ben ik in aanraking gekomen met verschillende behandelmethodes (McKenzie, Mulligan, Cyriax). Hier is mijn interesse gewekt voor de manuele therapie. In 2004 ben ik daarom gestart met de opleiding Manuele Therapie Maitland Concept (1 van 4 erkende manueel therapie opleidingen in Nederland). De basis van de manuele therapie is gericht op het diagnosticeren en behandelen van gewrichtsproblemen. Na deze 4 jarige opleiding heb ik in 2011 een master opleiding Manuele Therapie afgerond aan de Hogeschool van Utrecht.

Mijn interessegebied ligt voornamelijk op het vlak van rug- en nekklachten en schouderklachten. Sinds 2016 ben ik lid van het Schoudernetwerk Noord (regio Groningen) . Ik heb extra scholing gevolgd op het gebied van het behandelen van klachten in de nek- schouderregio.

Bij het behandelen van de meeste klachten hecht ik veel waarde aan het gecombineerde gebruik van behandeltechnieken en methodes. Dit houdt in dat er tijdens de behandeling aandacht is voor de gewrichtsfunctie, spierfunctie, houdings- en bewegingsgedrag en psychologische factoren. Tijdens de behandeling worden dus vaak meerdere interventies uitgevoerd zoals mobiliseren/ manipuleren, myofasciale triggerpoint behandeling maar er zal ook aandacht zijn voor oefeningen die de patiënt kan uitvoeren om zijn of haar herstel te bevorderen. In de bespreking van de patiënt voorbeelden later deze maand zal dat nog wat duidelijker naar voren komen.

 

Schouderklachten

 

Veel van wat we als mens doen hangt af van het gebruik van onze handen. Om onze handen in de juiste positie te brengen hebben we onze schouders nodig. Schouderpijn heeft daarom een enorme invloed op ons functioneren in het dagelijks leven en ons levensgeluk.

In de dagelijkse praktijk behandel ik veel patiënten met schouderklachten. Het schoudergewricht is een complex gewricht omdat het een enorme bewegingsvrijheid heeft. Deze grote bewegingsvrijheid wordt mogelijk gemaakt door meerdere gewrichten in de schoudergordel waardoor de mens in staat is zijn arm 180 graden te heffen. Om de schouder stabiel te houden en alle bewegingen te kunnen maken zijn er tientallen spieren actief. Schouderpijn kan daarom ook vele oorzaken hebben. Extra scholing in de anatomie, onderzoek en behandeling van de schouder is nodig om schouderklachten optimaal te kunnen behandelen.

Als praktijk maken we deel uit van de 2 schoudernetwerken die er zijn in Groningen en Friesland. Dit houdt in dat we extra scholing hebben gevolgd op het gebied van schouderklachten.  We werken nauw samen met de grootste ziekenhuizen in Groningen en Friesland en we werken na een schouderoperatie volgens de opgestelde protocollen van het schoudernetwerk. Voor u als patiënt betekent dit dat u bij schouderklachten behandeld wordt door fysiotherapeuten die goed op de hoogte zijn van de meest effectieve behandelmethodes. Daarnaast wordt er binnen het schoudernetwerk goed gecommuniceerd tussen de orthopeden en de deelnemende fysiotherapeuten. Mocht de fysiotherapeutische behandeling niet voldoende helpen, dan zal de behandelend fysiotherapeut tijdig terugverwijzen naar de huisarts of orthopeed met een duidelijke schriftelijke overdracht. Voor meer informatie over de schoudernetwerken zie de onderstaande links:

 

https://schoudernetnoord.nl/

 

https://www.schoudernetwerk.nl/page/aandoeningen

 

Casusbeschrijving “Pijnklachten tussen de schouderbladen”

 

Een man van in de 20 komt bij me met vrij hevige pijn tussen de schouderbladen. De pijnklachten trekken ook wat omhoog naar de nek-schouder-regio aan beide kanten. De klachten zijn 2 weken daarvoor ontstaan zonder dat er een duidelijke aanleiding was. Dhr. wordt door de pijnklachten gehinderd bij het slapen en ook bij zijn werk waarbij hij veel moet tillen. Dhr. is naar de huisarts gegaan met de aanhoudende pijnklachten en is doorverwezen naar ons voor een manueeltherapeutische behandeling.

Bij het onderzoek was er sprake van een beperkte beweeglijkheid en pijn bij het draaien van de romp. De gewrichtjes van de wervelkolom tussen de schouderbladen konden niet vrij van elkaar bewegen, dit gedeelte voelde erg stug aan. Daarnaast had dhr. veel spierspanning aan de linkerzijde in de spieren rondom het schouderblad.

Ik ben met de behandeling gestart waarbij er eerst aandacht was voor de (werk)houding zodat dhr. minder last zou hebben tijdens het werken en zitten. Daarna heb ik in de 2e behandeling de gewrichten behandeld van de wervelkolom tussen de schouderbladen. Dit heb ik  gedaan d.m.v. mobilisatie en manipulatie (ook wel “kraken” genoemd) van de gewrichtjes. Daarnaast heb ik  in de 2e en 3e behandeling de gespannen spieren losgemaakt door middel van triggerpoint-behandeling en rekken. De pijnklachten zijn in die 2 weken fors verminderd en de beweeglijkheid van wervelkolom is weer normaal.

Gedurende de 4e en laatste behandeling heb ik de gewrichten in de wervelkolom voor de laatste keer “losgemaakt” en hebben we een aantal huiswerkoefeningen doorgenomen zodat dhr. de wervelkolom ook zelf goed los kan houden. Dhr. gaf aan dat hij vrijwel geen pijnklachten meer had en dus is in overleg met de patiënt besloten om de behandeling te beëindigen.

Dit is een voorbeeld waarbij er in slechts een paar manueel therapeutische behandelingen meerdere behandelvormen zijn toegepast. Het gecombineerd gebruik van manuele mobilisatie/ manipulatie, triggerpoint-behandeling, houdingsadviezen en -oefeningen en huiswerkoefeningen geeft naar mijn inzicht het beste behandelresultaat en minder kans op terugkeer van de klachten.

Zoeken